You are currently viewing Raszta horgolótű nyomában

Raszta horgolótű nyomában

Mind a raszta haj készítése, mind a raszta javítása horgolótűvel történik az esetek túlnyomó többségében. Viszont ezen belül sem mindegy, hogy milyen horgolótűt használunk azon bizonyos raszta tincsek javításánál.

Tehát nem sodorgatjuk.

A horgolótűket 2 kategóriába kell, hogy szedjük raszta hajjal történő bánásmódjuk függvényében. Mivel ezek a tűk különböznek és nem használható az egyik kategóriából egyik sem a másikban, illetve fordítva és igaz ez az átjárhatatlanság.

Az egyik kategória a raszta készítéséhez használt horgolótű. Ennek tulajdonsága, hogy 0,5 mm-től 0,75-mmig terjed a tű fejméret. Ennél kisebb fejű horgoló tűvel képtelenség rasztát készíteni – bár nem is vagyok benne biztos, hogy gyártanak egyáltalán hétköznapi használatra 0,5 mm-nél kisebb fejű horgolótűt. Az ennél nagyobb horgolótűk pedig nem képesek arra a folyamatra amitől a raszta összeáll tincsekbe. Vagy egyszerűen nem fogja elérni a kívánt műveletet a nagyfejű, vagy bizonyos esetekben az is megeshet, hogy szó szerint elszakítja a hajszálakat mely egy felesleges haj roncsolás. Aminek végeredménye nem raszta tincsek hanem kihullott hajszálak lesznek.

A másik eset, amikor horgolótűt használunk a rasztához az a raszta javítása. Raszta javításánál pedig 1,0 mm és 1,5 mm nagyságú horgolótű fejjel dolgozunk. Ennél kisebbel lehetséges a munkafolyamat, viszont végeláthatatlan idő mire befejezzük a tincsek horgolását vele. Másik végletet pedig a 1,5 mm-nél nagyobb fejű horgolótű rendesen meg tudná gyorsítani a folyamatokat. Hiszen rengeteg hajszálat tudnak egyszerre behúzni a tincsbe. Viszont a fej mérete miatt akkora lyuk fog keletkezni a raszta tincsekben, hogy azon a lyukon – nem is napok hanem órák után – vissza fognak csúszni a beültetett hajszálak. Tehát mintha semmit sem tettünk volna a raszta megszépülése érdekében.

Itt vannak tehát a legfontosabb raszta horgoláshoz a szükséges tű méret információk. Ezek ismeretében már könnyebb lesz bevásárolni a megfelelő eszközöket! Sok sikert kívánok mindenkinek a raszta horgolásához.

Leave a Reply